ایران خودرو رانا

گالری تصاویر (0)
1399 از 230,000,000 تا 230,000,000 تومان
نوع بدنهسدان
نوع محوردیفرانسیل جلو
تعداد سرنشین5 نفر
گیربکسدستی
مصرف ترکیبی6.9 لیتر در هر 100 کیلومتر
مشخصات تولید کننده
کشور سازندهایران
شروع تولید1392
نام لاتینIran Khodro Runna
مشخصات کلی
نوع محوردیفرانسیل جلو
تعداد سرنشین5 نفر
گیربکسدستی
تعداد دنده5
حجم موتور1600 سی سی
تعداد سیلندر4
تعداد سوپاپ16
نوع موتوربنزینی
عملکرد فنی
قدرت108 اسب بخار در 5600 دور در دقیقه
گشتاور142 نیوتن متر در 4000 دور در دقیقه
حداکثر سرعت189 کیلومتر در ساعت
مصرف سوخت (ترکیبی)6.9 لیتر در هر 100 کیلومتر
شتاب (0 تا 100)12 ثانیه
مشخصات بدنه
نوع بدنهسدان
کلاس بدنه
نسل (کد اتاق)
طول4292 میلیمتر
عرض1684 میلیمتر
ارتفاع1453 میلیمتر
فاصله محور2445 میلیمتر
وزن1109 کیلوگرم
ابعاد و نوع لاستیک جلو185/65R14
ابعاد و نوع لاستیک عقب185/65R14
ظرفیت باک50 لیتر
تعلیق و ترمز
نیروی کمکی فرمانهیدرولیکی
ترمز ضد قفل (ABS)
توزیع نیروی ترمز (EBD)
ترمز کمکی (EBA یا BAS)
ترمز پارک برقی (EPB)
کنترل ترمزها در پیچ (ATC یا CBC)
سایر مشخصات
روشنایی
دیلایت
سنسور نور (Auto Light)
مه شکن جلو
مه شکن عقب
گردش چراغ در پیچ (AFS)
چراغ شور
ایمنی و سیستم های کمک راننده
تعداد ایربگ ها2
کروز کنترل
کروز کنترل اکتیو (هوشمند)
سنسور جلو
سنسور عقب
سنسور 360
سنسور باد چرخ ها (TPMS)
سنسور باران
سنسور تشخیص خواب آلودگی
رادار جانبی (نقطه کور)
رادار خطوط (تغییر لاین)
رادار تابلو خوان
رادار جلو هشدار دهنده
رادار جلو اکتیو (پیشگری تصادف جلو)
رادار پارک (پیشگیری تصادف عقب)
رادار عابر پیاده
اسکن جاده
کنترل پایداری (ESP)
کنترل کشش (TCS)
کنترل لغزندگی (ASR یا TRC)
کنترل سرعت در سربالایی (HAC)
کنترل سرعت در سرپایینی (DAC)
اتوهولد (AutoHold)
اتوپارک
حالت رانندگی (Drive Mode)
سایر امکانات
تجهیزات و امکانات
مالتی مدیارادیو پخش CD ، پورت USB
دوربین عقب
دوربین جانبی
دوربین جلو
دوربین 360
مانیتور عقب
دید در شب (Night Vision)
سیستم ورود بدون کلید
استارت دکمه ای (Keyless)
استارت از روی ریموت
صندلی راننده4 حالته با تنظیم دستی
صندلی شاگرد4 حالته با تنظیم دستی
گرمکن صندلی
سرد کن صندلی
ماساژور صندلی
سیستم تهویهدستی
گرمکن فرمان
شیفتر دنده پشت فرمان
دکمه کنترلی فرمان
هداپ (HUD)
صندوق برقی
سانروف
سقف پاناروما
تنظیم ارتفاع
آینه جانبی با تنظیم برقی
جمع شوندگی برقی آینه
سایر امکاناتقفل مرکزی ، سیستم ضد سرقت (ایموبلایزر)

رانا

یکی از محصولات تقریباً جدید ایرانخودرو است و  می توان گفت پس از سمند و تیبا سومین خودرو ملی به شمار می رود. البته تمام تجهیزات و وسایل ساخت این خوردو تولید داخلی نیست. ساختار، بدنه و شکل ظاهری  خودرو رانا بسیار شبیه به پژو206 صندوقدار بوده و بر پایه پلت فرم آن ساخته شده است. البته به گفته مدیران نمونه ارزان قیمت 206 صندوقدار می باشد. این خودروی ملی در سال 1388 معرفی و طراحی شده و برای اولین بار در سال 1391 وارد بازار خودرو شد.

مزایای خودرو ملی رانا

شاید یکی از دلایلی که مردم را به سمت انتخاب این خودرو می کشد ظاهر جذاب و زیبای آن و همچنین شباهت بسیارزیاد آن به پژو 206 صندوقدار باشد و این نکته را می توان از نقاط قوت این محصول دانست. لازم به ذکر است  که خودروی رانا بسیار جدیدتر و بروزتر از پژو 206 صندوقدار می باشد. از مزایای دیگر آن می توان به قیمت پایین آن اشاره کرد، درواقع با پرداخت هزینه کمتر می توان خودرویی مشابه به SD خریداری کرد. (هرچند از بعضی جهات قابل قیاس نیستند)

رانا دارای موتور معروف TU5 می باشد که 1600 سی سی دارد این موتور، موتوری با قدرت و عمر بالا و شتاب است که شرکت ایرانخودرو برروی اکثر تولیدات موفق خود از جمله 206 صندوقدار، 206 عادی و پرشیا قرارداده است. یکی دیگر از نقاط قوت این خودرو ترمزهای آن می باشد که یکی از بهترین نمونه های محصولات ایرانی در بین خودروهای هم رده خود از جمله پژو405 و سمند است و ترمز های عالی و بسیار محکمی دارد. بی شک یکی از دغدغه های ما در انتخاب خودرو تأمین قطعات و لوازم یدکی و در دسترس بودن آن هاست که باتوجه به وجود نمایندگی های ایرانخودرو در سراسر کشور، این مشکل اساسی حل شده و لوازم آن به سادگی در دسترس قرار دارد.      

مشخصات فنی

رانا به موتور معروف TU5 ایران خودرو مجهز شده است، یک موتور ۴ سیلندر خطی ۱.۶ لیتری ۱۶ سوپاپ با ۱۰۵ اسب بخار قدرت در ۵۸۰۰ دور در دقیقه و ۱۴۲ نیوتن متر گشتاور در ۴ هزار دور در دقیقه، که با کمک یک گیربکس ۵ دنده دستی این خروجی‌ها به محور جلو ارسال می‌شوند. موتور رانا از استاندارد آلایندگی یورو ۴ بهره می‌برد و مصرف سوخت آن در جاده معادل ۵.۴ لیتر به ازای هر صد کیلومتر و در حالت ترکیبی، ۶.۶ لیتر به ازای هر صد کیلومتر رانندگی بنزین مصرف می‌کند. طبق اعلام ایران خودرو، رانا صفر تا صد را می‌تواند در ۱۲ ثانیه پر کند و حداکثر سرعتی برابر با ۱۸۹ کیلومتر بر ساعت دارد. رانا با داشتن ابعادی برابر با ۴۲۹۲ میلی متر طول، ۱۶۸۴ میلی متر عرض، ۱۴۵۳ میلی متر ارتفاع و ۲۴۴۵ میلی متر طول بین دو محور، جزء سدان های کامپکت دسته بندی می‌شود و وزن خالص آن، بدون سرنشین، با سوخت پر و بدون تجهیزات اضافی ۱۱۰۹ کیلوگرم است.

موتور TU5 ، به دلیل شتاب و قدرت خوبی که در عین فوق العاده کم مصرف بودن دارد، توانسته نظر خیلی ‌ها را به خود جلب کند. این موتور ۴ سیلندر خطی ۱.۶ لیتری ۱۶ سوپاپ، حداکثر ۱۰۵ اسب بخار قدرت در ۵۸۰۰ دور در دقیقه و ۱۴۲ نیوتن متر گشتاور در ۴ هزار دور در دقیقه تولید می‌ کند. نسبت تراکم آن ۱۰.۵ بوده و از سیستم انژکتوری «پاشش چند نقطه ‌ای» استفاده می  ‌کند. البته TU5 به کار گرفته شده در رانا در بخش منیفولد ورودی و محل سنسور منیفولد و نوع جرقه کویل تغییراتی به خود دیده است.

به طور کلی، رانا طراحی خوبی داشته و حتی برخی ادعا می ‌کنند طراحی کلی آن از ۲۰۶ صندوق دار هم بهتر می ‌باشد. در قسمت جلو، کار طراحان ایران خودرو بسیار خوب بوده است و شاهد طراحی زیبایی در این بخش هستیم. بدون شک، زیبا ترین قسمت خودرو هم همین بخش جلویی و به اصطلاح رخ خودرو می ‌باشد. طراحی چراغ‌ ها و جلوپنجره هماهنگی خوبی با هم دارند و چهره‌ای بسیار باوقار به خودرو بخشیده‌ اند. دو چراغ مه شکن روی دو گوشه سپر و دریچه‌ های ورودی هوا که بین این دو قرار گرفته ‌اند هم به نوبه خود، ظاهر خودرو را خاص‌ تر کرده‌ اند.

رانا جزء معدود خودرو های ایرانی است که در چرخ‌ های جلو و عقب از ترمز های دیسکی استفاده می‌ کند. البته ترمز جلوی رانا از نوع دیسکی خنک شونده است که به نوبه خود، بسیار بهتر می ‌باشد. علاوه بر این، شرکت ایران خودرو روی رانا از سیستم ترمز ضد قفل ABS و سیستم توزیع الکترونیکی نیروی ترمز EBD استفاده کرده است.

اگر برای اولین بار با این خودرو رانندگی کنید شما را متعجب خواهد کرد، کیفیت سواری بالایی است که رانا در اختیار شما قرار می ‌دهد. در بحث شتاب گیری به کل رانا یک سر و گردن از محصولات خانواده پژو ۲۰۶ است. در تست رانندگی با رانا و هنگام شتاب گیری، خودرو عملکرد بسیار بهتری در مقایسه با ۲۰۶ صندوق دار V8 و حتی پژو ۲۰۶ تیپ ۵ دارد و به هیچ وجه خبری از کپ موتور اولیه مشهور پژو ۲۰۶ در آن نیست. گیربکس خودرو هم عملکرد خوب و نرمی دارد و طراحی خاص دسته دنده آن، به این کارکرد راحت‌ تر با گیربکس رانا کمک زیادی کرده است.

سایر امکانات خودرو رانا:

2 عدد کیسه هوا راننده وسرنشین

سیستم ترمز ABS و EBD

سیستم فرمان هیدرولیک

سیستم تهویه دستی

تنظیم برقی آینه های جانبی

تنظیم دستی شیشه های عقب

بالابر برقی هر چهارشیشه با قطع کن اتوماتیک و قفل شیشه های عقب

سیستم عیب یابی (مالتی پلکس)

تنظیم زاویه نور چراغ

مه شکن جلو و عقب

تنظیم دستی صندلی های جلو با قابلیت تنظیم ارتفاع و کمربند های سه نقطه ای پیش کشنده

کم مصرف

چالاک و پرقدرت

ایمنی بالای سرنشینان و عابرین پیاده

دارای استانداردهای روز و استانداردهای 55 گانه ISIRI

دوستدار محیط زیست با کسب استاندارد Euro4

رانا پلاس

شرکت ایرانخودرو در سال 98 نمونه جدیدی از رانا را با نام رانا پلاس معرفی کرد که می توان نمونه ارتقا یافته رانا شمرد. رانا پلاس امکانات بیشتری نسبت به رانا معمولی دارد.  علاوه بر بهتر شدن استاندارد آلایندگی موتور این خودرو  می توان به تغییرات ظاهری و زیباتر شدن آن که شامل گرافیک چراغ های جلو و عقب، تغییر قاب آیینه ها، همرنگ شدن دستگیره ها با بدنه و تغییر قالپاق هاست اشاره کرد. در پایین به برخی از تغییرات داخل کابین نیز اشاره می کنیم:

  • کلید کنترل بر روی فرمان
  • فرمان برقی
  • صفحه کیلومتر جدید
  • ضبط جدید همراه با سیستم بلوتوث
  • پشت سری های سه گانه عقب
  • داشبورد جدید با استفاده از کربن


معرفی کمپانی ایرانخودرو

ایران خودرو (با نام تجاری ایکو، IKCO) شرکت خودروسازی ایرانی است که دفتر مرکزی آن در تهران قرار دارد و در مرداد ۱۳۴۱ برادران خیامی آن را بنیان نهادند. این شرکت نخست ایران ناسیونال نام داشت و نخستین گروه تولیدات آن، گونه‌ای اتوبوس بود.

در سال ۱۳۴۵، با قراردادی با شرکت روتس انگلستان، ایران ناسیونال برنامه‌ریزی تولید پیکان را انجام داد و از ۲۴ اردیبهشت ۱۳۴۶ کارخانهٔ ویژهٔ آن گشایش یافت و ساخت انبوه آن کلید خورد. از سال ۱۳۴۶ تا ۱۳۵۷ پیکان در مدل‌های کار، لوکس، جوانان، استیشن و وانت ساخته شد. انواع کامیون، اتوبوس، مینی‌بوس و آمبولانس نیز در این سال‌ها با همکاری دایملربنز در این شرکت تولید می‌شد. در سال ۱۳۵۲، شرکت هدف‌گذاری کرد که به خودکفایی برسد و محصولاتی تمام ایرانی به فروش برساند. در این راستا، چندین کارخانه و شرکت تامین‌کننده در سراسر ایران تأسیس شد. شرکت در سال ۱۳۵۶ دارای قصد جدی برای تولید جایگزین پیکان بود که با وقوع انقلاب ۱۳۵۷ و جنگ ایران و عراق، پروژه برهم زده‌شد و پس از جنگ، این شرکت با پژو فرانسه و شریک‌های خارجی برای تولید خودروهای تازه در ایران به توافق رسید.


بسیاری از کارشناسان ایرانی باور دارند که با نبود سرپرستی درست، ایران خودرو از شرکتی خودکفا به یک ابزار فروش برای شرکت‌های خارجی تبدیل شده‌است. با این وجود، این شرکت دو خودروی کاملاً اختصاصی سمند (۲۰۰۲) و دنا (۲۰۱۵) را تولید کرده‌است. سمند محصول سال ۲۰۰۲، نخستین خودروی ملی ایران نامیده شد.

نظرات

 
 
Captcha